PRAL = Hodnotenie kyslosti potravín.
PRAL (Potential Renal Acid Load) je spôsob hodnotenia potravín, ktorý ukazuje, ako potraviny ovplyvňujú kyslosť nášho tela. Či potravina môže v tele vytvárať kyslé látky (pozitívny PRAL), alebo látky zásadité (negatívny PRAL). Potraviny a živiny s negatívnym PRAL sú tie, ktoré dokážu neutralizovať nadbytok kyselín v tele. To je považované za dobré, pretože príliš veľa kyselinotvorných produktov konzumovaných dlhodobo môže mať negatívny vplyv na zdravie, vrátane poškodenia kostí.
Ak sa chcete dozvedieť viac o téme PRAL, vyberte si z nadpisov nižšie, kliknite na nich a môžete sa dočítať viac.
VÝZNAM OBLIČIEK A KOSTÍ PRE UDRŽANIE SPRÁVNEJ KYSLOSTI TELA
AKÉ POTRAVINY MAJÚ POZITÍVNY ALEBO NEGATÍVNY PRAL?
AKO ZISTÍM HODNOTU PRAL KONKRÉTNEJ POTRAVINY?
PREČO SÚ KYSELINOTVORNÉ POTRAVINY NEBEZPEČNÉ?
MÁ PRAL VÝZNAM AJ PRE PACIENTOV S PKU?
OSLABENIE KOSTÍ